Senaste nytt

Här meddelar vi om vad som är på gång i föreningen.


ARTICLE
21
ef0dfde1d0abcce298770dccf41f6864
Tillbaka

Roy fick sitt pris den 14 juni 2012

Filmaren Roy Andersson mottog priset ur Bildningsnämndens ordförandes Werner Schuberts hand.


Därefter förde Roy ett samtal med juryns ordförande Jan Wolf-Watz där han berättade om sin tidiga dröm om att bli författare men att det blev film som var hans medium. Om den tidiga succén med En kärlekshistoria, fiaskot med Giliap och därefter tjugo år som framgångsrik reklamfilmare. Hans återkomst år 2000 med Sånger från andra våningen och 2007 Du levande som båda blivit mycket väl mottagna. Nu är han i färd med den tredje filmen i denna trilogi  En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Han visade några smakprov vid prisutdelningen. Den ska ha premiär i Cannes i maj 2014. Roy siktade självsäkert på prispallen.


Deltagare vid prisutdelningar från familjen Fridegård var både barnbarnet Mattias, sonen Stefan och dottern Aase som här flankerar Roy Andersson.


I programmet ingick även ett föredrag av fil. dr. i botanik Mariette Manktelow som talade under rubriken Från Carl von Linné till Jan Fridegård.


Före en läcker buffé fick publiken i parken möta Jan Fridegård, From och godsägaren Silfverhielm i två kortpjäser av Therese Söderberg som bygger på texter av Jan Fridegård. Den starka avslutningen i Jans monolog är: "Jag är tacksam för mitt barndomshem. Fattigdomen var stor med frisk som en motvind."
Skådespelare var Johan Jansson och Thomas Lindström. På bilden Johan Jansson som Jan Fridegård tillsammans med Roy Andersson.


801