"ett språkrör för många som lever och dör, hårt och tyst - utan möjlighet att själva få säga sitt ord"

Så beskrev Jan Fridegård vad han ville med sitt författarskap.

Jan Fridegård

Fakta om Jan, hans liv, familj, intressen, historier, omdömen, hans egen röst och bilder. Hans författarskap samt plats och ställning i litteraturvetenskapen.

Sällskapet

Vi är ett litterärt sällskap med uppgift att bevara och stimulera intresset för författaren Jan Fridegård och hans författarskap. Styrelsen har sitt säte i Enköping.

Priser

Det delas ut två pris i Jan Fridegårds namn, ett av Håbo kommun och ett av Uppsala kommun. Respektive pris delas ut vartannat år.

Senaste nytt

Här meddelar vi om vad som är på gång i föreningen.


ARTICLE
34
7bfea49111403a3bcf3a46b89b785007
Tillbaka

Augustprisvinnare i Fridegårds efterföljd - Tomas Bannerhed

Det är en gammal god tradition att Jan Fridegårdsällskapet och biblioteket anordnar en författarafton under den nordiska Kura skymning veckan. I år kommer ingen mindre än 2011 års vinnare av Augustpriset Tomas Bannerhed. Han fick priset för sin debutroman Korparna, en bok han hållit på skriva under 10 år. Den utspelas i småbrukarmiljö i Småland på 1970-talet. Den sista generationen småbrukare som Tomas själv uttrycker det. Några recensenter såg i romanen en koppling till den svenska statarskolan. Romanen är fylld av fåglar och deras läten samt initierade naturskildringar som tillsammans med berättelsen om en familjs utsatthet bildar en helhet som gjorde att romanen förtjänade det prestigefyllda Augustpriset.

Tomas Bannerhed kommer till biblioteket i Enköping den 15 november kl. 19.00
801